top of page

Hvidbalance, Teknikken bag & TIPS.

  • Forfatters billede: Toni Nielsen
    Toni Nielsen
  • 12. nov. 2018
  • 2 min læsning

Korrekt hvidbalance sørger for, at de hvide elementer i et billede ses uden farvestik. Man kan udnytte hvidbalancen kreativt eksembel, blå eller gule farvenuancer.



Kameraets hvidbalance sørger for, at farverne ser realistiske ud. Autohvidbalancen rammer som regel præcis, men af og til kan den tager fejl af farvenuancerne i et foto.

Forskelligt lys har varierende farvetemperaturer, der måles i kelvin.

Glødelamper har fx en gullig nuance, mens en overskyet himmel har en blå farve. Det menneskelige øje kan kompensere for de forskellige farvetemperaturer. Derfor opfatter vi et hvidt område som hvidt, selv om belysningen er forskellig. I kameraet er det hvidbalancen, som bedømmer motivets farvetemperatur og sørger for, at hvid gengives som hvid. De fleste kameraer har typisk otte hvidbalanceindstillinger, som passer til de lysforhold, man skyder i.


Tjek farver på skærmen

Desværre rammer kameraet ikke altid plet, især hvis der er blandingslys. Her må man manuelt vælge den indstilling, som tiltaler en mest. Man kan altid vælge at skyde i raw, da man i raw-konverteringen selv kan justere hvidbalancen på plads. Man kan også fotografere et hvidt papir i det aktuelle lys. Bag efter lader man kameraet benytte reference billedet til at udregne, hvilken farvetemperatur der skal til for at gengive hvid korrekt.

Man kan også vælge funktionen hvidbalance-bracketing, som typisk tager tre fotos af det samme motiv med forskellige hvidbalanceindstillinger. Så kan man bage er vælge det bedste billede. Kelvinskalaen måler fra 1000 til 50.000 K, hvor de laveste er de varme, rødgule nuancer, mens de højeste er de blå. Jo højere kelvin, man vælger, jo varmere farver får man, da indstillingen kompenserer for den faktiske farvetemperatur.



2800 kelvin








3750 kelvin - Auto hvidbalance








7900 kelvin








Indstil korrekt

CANON På EOS-kameraer  nder man hvidbalanceindstillingen øverst på kameraet. Lysmålingsmetoden og hvidbalancen deler knap. Man kan se den valgte indstilling på skærmen.


NIKON På et Nikon-spejlre eks  nder du hvidbalanceindstillingerne ved at trykke på WB. Den valgte indstilling kan både ses bag kameraets store skærm og på det lille display på toppen.


OLYMPUS Olympus OM-Dserien har ikke en dedikeret knap til hvidbalancen. Her skal man ind i menuen. Alternativt kan man programmere en af de to Fn-knapper.


PENTAX Tryk på WB. I menu systemet kan man også  indstille hvidbalancen ved at skyde et reference billede af et hvidt papir eller vælge specifikke kelvinværdier.


SONY Tryk på WB, hvor indstillingshjulet også fungerer som knap. I menuen kan man også  indstille hvidbalancen ved at tage et referencebillede eller vælge kelvinværdier.


Oversigt over kelvinværdierne

Farvetemperaturer angives i kelvin, eller K. Temperaturskalaen blev udviklet af den britiske professor Lord Kelvin, der levede fra 1824 til 1907. Hensigten med skalaen er at angive det absolutte nulpunkt i forhold til celsiusgrader.

Normalt solskin ved middagstid angives til omkring 5000 K. Kameraets hvidbalance vil som udgangspunkt forsøge at neutralisere farvestik. Vil man fx bevare en varm tone ved solnedgang, skal man derfor vælge en højere kelvinværdi. Vælger man indstillingen Fluorescent indendørs, får man o e realistiske farver og fine hudtoner.


KELVIN LYSFORHOLD

1000 K Levende lys

2000 K Glødepære

3000 K Solnedgang/solopgang

4000 K Blitzlys

5500 K Middagslys

6000 K Klar himmel og sol

7000 K Overskyet himmel

8000 K Skygge

9000 K Tåge

10.000 K Sne


Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

©Copyright®™ 2017 by Toni Vesterby Nielsen & PSMN PHOTO

  • Instagram Social Ikon
  • viewbug1_edited
bottom of page