Kend dit kamera.
- Toni Nielsen
- 20. aug. 2018
- 2 min læsning
Har du et DSLR kamera, men du ved ikke rigtig hvad alle de forskellige begreber og programmer betyder? Så er der nyttig viden for neden.

Kamera/ Huset
Kameraet eller huset som det også bliver kaldt. Her finder du program hjulet, skærmen, skyder knappen, redigerings menu og hvor du tilkobler dit objektiv.

Objektiv
Objektivet skal tilkobles dit kamerahus.
Objektivet bestemmer, hvor meget kameraet kan zoome, både ind og ud. Men er også med til og bestemme kvaliteten af billedet.
Objektiverne kan opdeles i grupper: Hvide vinkelobjektiver Zoom linser Fisheye linser Makro linser

Flash
De fleste Digitalkamera har en indbygget flash, der dukker op, når der er behov for ekstra lys. Man kan også få en ekstern flash, hvilket giver et bedre resultat, da de ofte har flere indstillings muligheder.
for eksempel at indstille retning, lysstyrke og hastighed.

Filter Filter er en ring bestående af enten klart eller mørkt glas i forskellige styrker. Det kan sætte i slutningen af objektivet, og giver objektivet muligheder for at modtage lyset på flere måder.
Der findes bla. filter som: UV-filter: Beskytter linsen Pol filter: Fjerner efterklang fra f.eks. vinduer, briller mm. ND Filter: Gør billedet mørkere, nyttigt når du tager landskabs billeder og benytter længere lukker tider.

Auto (AUTO) Automatisk program, vil kameraet selv "forsøge" at indstille blænde, lukkertid og ISO for den korrekte belysning. Brug kun auto-programmet når du skal tage billeder af et "hurtigt" øjebliks billede, hvor du ikke har tid til og indstille kameraet manuelt. For eksempel til fester, eller lignende
Program-automatik (P) Program-automatik, eller P, er et udmærket basis program. Programmet tilpasser indstillingerne efter forholdene, og dels kan du lynhurtigt indstille dem selv.
Et hurtigt skud fra hoften vil ofte opnår den optimale eksponering.
Hvis kameraet ikke indstiller sig godt nok til lukkertid i forhold til brændvidde, kan du justere ISO, til du opnår den rigtige indstilling.
ISO påvirker, hvor følsomt kameraet er overfor lys.
Lav ISO-værdi: 100 - 800 Her kræver det meget lys udefra, og bedst billede kvalitet.
Høj ISO-værdi: 800 - 3200 Her kræver det ikke meget lys udefra, typisk til aften/ natte billeder. Men til gengæld får man et grumset billede.
Værdierne går typisk fra 100 - 3200.
Aperture (A)
Blænde er den mængde lys, som kameraet lukker ind, når det tager et billede. Jo lavere værdi, jo mere lys kommer ind ad gangen.
Eksempel.:
Når du indstiller kameraet til en lav blændeværdi, kommer der meget lys ind af gangen, hvilket gør det fordelagtigt i et lidt mørkere belysning.
Det er blandt andet en af måderne på og få et sløret baggrund.
Når du indstiller kameraet til en høj blændeværdi, lukker kameraet lidt lys ind og kan derfor bruges når der er højtsolskin/ Høj belysning.
Lukker hastighed (S)
Her kan du indstille hvor længe kameraet er om at lukke, når det tager et billede.
Eksempel.: Kort lukketid minimere rystelser på billedet.
Ideelt til at tage billeder i bevægelse.
En lang lukketid kan bruges til og få et "blurred background" sløret baggrund.
Manuelt (M)
Her indstilles både blænde, lukkertid og ISO-værdi, hvilket giver enhver mulighed for at få det perfekte billede, men det tager også tid.
Brug manuel, hvis du har det godt at tage et stationært emne op.
Jeg vil komme nærmer ind på de forskellige Programmer & indstillings muligheder på et sener tidspunkt.
Comments